Deși terapia a fost dezvoltată acum mai bine de un secol pentru diminuarea detresei resimțite la nivel individual, se întâmplă adesea în viață ca punctul focal al nemulțumirilor noastre să fie interacțiunile avute cu partenerul. Atunci când o relație “suferă”, bineînțeles, posibilitățile sunt multiple: (1) este posibil ca unul din parteneri să aibă o tulburare psihică; (2) este posibil ca ambii parteneri să aibă o tulburare psihică; sau (3) la fel de probabil, ca niciunul din parteneri să nu aibă vreo problemă mintală.
Promovând o atitudine imparțială, lipsită de orice urmă de sexism sau prejudecăți legate de gen, abordarea noastră reunește tradiția empirică a Terapiei Cognitiv-Comportamentale (TCC) cu intervenția bazată pe feedback (Anker et al., 2009) pentru a-ți oferi servicii de cea mai bună calitate la cel mai rezonabil preț.
Modificările survenite în planul sănătății, al statutului, al valorilor sau al aspirațiilor avute pot eroda adesea caracterul interacțiunilor noastre intime. Fie că ne place sau nu să admitem asta, orice relație, oricât ar putea părea ea de stabilă sau solidă la prima vedere, poate aluneca pe versantul unor tipare comportamentale dezadaptative ce se auto-întăresc. Probleme de atașament, aroganță, gelozie, furie, comunicare agresivă sau pur și simplu aptitudini deficitare în planul rezolvării de probleme – aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care pot conduce la inițierea unor cicluri de interacțiuni negative între parteneri. Întrucât există o relație de proporționalitate inversă între comportamentul de evitare a cererilor și nemulțumirea resimțită în plan individual (Eldridge et al., 2007), terapia și consilierea de cuplu are ca scop primar dezvoltarea unor procedee eficiente de gestionare a conflictelor, vizând concomitent aspecte ce țin de acceptarea și gestionarea emoțiilor.
Referințe bibliografice:
Anker, M. G., Duncan, B. L., & Sparks, J. A. (2009). Using client feedback to improve couple therapy outcomes: a randomized clinical trial in a naturalistic setting. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 77(4), 693-704.
Eldridge, K. A., Sevier, M., Jones, J., Atkins, D. C., Christensen, A. (2007). Demand-withdraw communication in severly distressed couples. Journal of Family Psychology, 21(2), 218-226.
Honari, A., & Shamoli, L. (2017). The Effectiveness of Cognitive Behavioural Couples Therapy on Marital Stress and Emotional Skills of Infidel Couples in Shiraz. International Journal of Medical Research & Health Sciences, 6(2), 83-90.
Utilizând măsuri standardizate de evaluare a rezultatelor, instrumente de feedback, cât și tehnici susținute de știință și practici bazate pe dovezi, îți oferim servicii de cea mai înaltă calitate la cel mai rezonabil preț.
descoperaTe-ai întrebat vreodată cum poți să îți dai seama dacă psihoterapia funcționează ? Adoptând în totalitate modelul de cercetător-practician, eu discut mereu în termeni de numere, grafice, instrumente standardizate și măsuri cuantificabile, nu păreri și anecdote. Psihoterapia nu este o știință în adevăratul sens al cuvântului, dar ea poate fi făcută și TREBUIE făcută cu știință !
afla